EPC gemeenschappelijke delen uitstellen? Geen goed idee!

Nieuwe wet maakt EPC gemeenschappelijke delen namelijk verplicht.

Voor gebouwen met minstens 15 wooneenheden moet het EPC gemeenschappelijke delen uitgevoerd worden voor 1 januari 2022. Appartementseigenaars van gebouwen met minder dan 14 wooneenheden krijgen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir een langere periode om zich in regel te stellen.

Voor gebouwen met 5 tot en met 14 wooneenheden verschuift de deadline naar 1 januari 2023, gebouwen met 2 tot en met 4 wooneenheden krijgen zelfs tot 1 januari 2024 de tijd.*

Waarom uitstel geen goed idee is

We zagen het ook gebeuren bij de dakisolatienormen. Sinds 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen voldoen aan de dakisolatienorm. In de gebouwen die wij beheren, zagen wij, hoe dichter we tegen deze deadline kwamen, aanzienlijke prijsstijgingen in de offertes die de dakbedrijven aanboden. Dat had ook te maken met stijgende materiaalprijzen. Met de verplichtingen rond de EPC voor de gemeenschappelijke delen, voorzien we hetzelfde mechanisme en dus prijsstijgingen bij de dienstverlening van de energiedeskundigen.

Meer en dringendere vraag bij hetzelfde aanbod = hogere prijzen

Nog redenen om het EPC niet uit te stellen

Het EPC heeft als doel de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen** in kaart te brengen. Volgens De Tijd woont meer dan een derde van de Vlaamse gezinnen in een appartementsgebouw. Het gaat over ruim 130.000 gebouwen in heel Vlaanderen. Veel van deze (naoorlogse) gebouwen zijn niet aangepast aan de huidige energienormen.

Een appartementsgebouw heeft vaak verschillende eigenaars die samen moeten beslissen over een complexe renovatie. Het EPC is een tool die eigenaars op een snelle en eenvoudige manier wegwijs maakt in het verbeteren van de energieprestaties van het (appartements)gebouw. Het informeert hen over de stappen die ze het best zetten bij een energiezuinige renovatie. Bijvoorbeeld over welke werkzaamheden best eerst worden uitgevoerd door de vorm van het gebouw of de aard van de werken.

Grondig gerenoveerde en goed geïsoleerde en geventileerde woningen hebben tal van voordelen:

·         Het leefcomfort stijgt

·         De energierekening daalt fors (volgens de Vlaamse overheid levert een goede isolatie en zuinige verwarmingsinstallatie al snel meer dan € 1000 per jaar besparing op)

·         Minder CO2 uitstoot, een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatopwarming

·         En last but not least: de waarde van het vastgoed stijgt

Het EPC gemeenschappelijke delen, niet uitstellen dus!

 

*Gebouweenheden zijn de appartementen en kleine niet-residentiële eenheden zoals winkels, kantoren, medische praktijken, …

**Voor de goede orde: de gemeenschappelijke delen zijn

·         De gebouwschil: het dak, de buitenmuren en de vloer

·         Ramen, deuren en verlichting van de gemeenschappelijke binnenruimtes zoals de (trappen)hal, gangen of een gedeelde zit- of wasruimte

·         De collectieve installaties voor verwarming en voor de productie van warm water